restaurang universum umeå rotundan
Dansorkester yngve forssells rotundan umeå

Nästa fredag..

var den 16 januari 1970

Om du inte vet vad Universum är så uppfördes i slutet av 1960-talet två byggnader inom universitetsområdet i Umeå. Byggnaderna hade skilda ägare, studentkåren och byggnadsstyrelsen. Dessa slogs samman till en enhet innehållande affärslokaler, student- och personalmatsalar samt samlingslokaler med en sammanlagd yta om 3600 kvm. Kostnaderna för bygget inklusive inventarier slutade på 15 miljoner kronor. I grunden är Universum kårhusets nya restaurang, men med siktet inställt på att bli Umeås sjätte "innekrog".

I danshallen eller rotundan, som den kallades, kunde 600 dansande glida omkring på ett golv av afrikanskt lövträ, panga panga. Golven i övriga delar av byggnaden består till stora delar av samma träslag.

Universum påstods vid den här tiden vara Europas största danspalats. Om det var att ta i så var det Sveriges största då lokalerna kunde ta emot 1400 gäster. Köket innehöll naturligtvis det allra senaste i köksväg och kunde producera 1800 portioner/timme. Restaurangchef var Dan Westerdahl. Somliga tyckte att lokalerna var för stora och opersonliga och kunde jämföras med en väntsal av något slag, medan andra tyckte om att röra sig mellan de tre dansgolven.

De tre invigningsdagarna var sedan länge slutsålda.

Under fredagskvällen serverades en specialkomponerad festsupé bestående av gratinerad skaldjurssnäcka, kalkonbröst och gåsleverpuré med färska jordgubbar. Efter detta dans, överraskningar och uppträdanden. Biljettpriset var 25 kronor.

På lördagen bjöds det på öl, läsk eller kaffe med smörgås. Musik med Renhornen och teaterföreställning av Studentteatern. Fri dans i Gasquen. Konsert med Julie Felix i danshallen, Rotundan. Senare dans till Beatmakers samt diskotek i Gasquen. Uppträdande av Robban Broberg, Tommy Körberg, Doris och Made in Sweden.

Söndagen bjöd på Umeå storband, fri dans i Gasquen, teater i Rotundan med Narrengruppen. Därefter en norrlandsdebatt, senare skulle det dansas till Beatmakers och diskotek. Uppträdanden av Monica Zetterlund, Steve Kuhn, Tommy Körberg, Doris och Made in Sweden.

Vad tyckte man då om Universum?

Världsartisten Julie Felix drog inte någon större publik. De som var där visade inte heller något större engagemang. Detta ville man skylla på lokalens undermåliga akustik och högtalaranläggning. Någon som trots detta fick igång publiken ordentligt, var Robert Karl-Oskar Broberg "Robban". I en fullsatt Rotunda drog han sina välkända låtar Underbara uppblåsbara Barbara, Annabelle, Carola m.fl. När framträdandet var slut stampade, klappade och visslade publiken in Robban vilket inte han var beredd på verkade det som. Till sist uppenbarade han sig och framförde några extra nummer. Maten intogs genom själservering förutom för en klick honoratiores vilka blev serverade.

restaurang universum umeå rotundan dansband lappligan 1974

Många har minnen från Universums storhetstid under 1970- och 80-talen. Den 8 april skulle dessa minnen väckas till liv igen genom en nostalgikväll. Biljetterna sålde snabbt slut. Många som var med på den tiden ville nu som (blivande) pensionärer återuppliva gamla minnen, avnjuta god mat och dryck och kanske stappla omkring på dansgolvet en liten stund.

Jag har inte besökt Universum sedan dess glansdagar under 1970-talet och kan inte påstå att jag känner igen lokalerna i de bilder som visats från denna nostalgikväll.
Mycket har förändrats under de 50 år som gått, inte bara lokalerna!

dansband yngve forssells 1972  universum umeå